H   A   N   N   A      M   E   N   T



35. FEJEZET






(Szerző: Dreska Ildikó)


"A valódi távolságnak sincs köze a szemünkhöz: csak a lélek érezheti át."

(Antoine de Saint-Exupéry)

 A téli szünet II. fejezete: FLORIDA

Orlando-Daytona Beach-Miami-Key West-Everglades Nemzeti Park-Naples-St. Petersburg-Tampa-Clearwater-Springs-Jacksonville-St. Augustine-Orlando



Folytassuk ott, ahol a téli szünet I. fejezetét ITT! befejeztem....

Függöny fel:

...ott hagytam abba, hogy Hanna tovább ment Kaliforniából - Floridába, hogy ott töltse néhány barátjával a téli szünet többi részét...


Reptérről - kórházba...

... a kaliforniában tartózkodása alatt állandó migrénnel küzdött, amihez fényérzékenység, szédülés is társult. 
Azt gondolta, hogy valószínűleg most jön ki rajta a félévi hajtás-pajtás stressze...
Aztán elkezdtek fájni és bedurranni a nyirokcsomói...majd mindkét füle eldugult, náthás lett, fájt az arcürege és még annál is jobban fájt a torka. 

Márti mindent, és még annál is többet megtett a gyógyulása érdekében, de van olyan helyzet amit mindenféle otthoni gyógymóddal és praktikával sem lehet gyógyítani...
Még két nappal az utazás előtt azt hitték minden rendben lesz....nem így történt.

A repülőre már így szállt fel, ilyen betegen ...és persze tele félelemmel, hogy a 8 órás utat egyáltalán miként vészeli át.
(Sima náthával is fájdalmas és veszélyes repülni, alsó-felső mindenegybennel meg aztán végképp).
Vásárolt egy speciális füldugót, ami ilyen esetben tompíthatja a légnyomás különbség miatt kialakuló fájdalmakat.

Amikor az orlandói reptérre ért, már annyira rossz állapotba került, hogy kórházba kellett vinni.

Ekkor derült ki, hogy nagyobb a baj, mint amire számított, és bár már elhatalmasodott rajta a betegség, mégis éppen időben került orvoshoz.
Egy agresszív baktérium támadta meg mindkét fülét, arcüregét, nyirokrendszerét, és manduláját.
Olyannyira agresszív, hogy az orvos úgy ítélte meg, ennek a gyógyítására csak egy szteroid és egy erős antibiotikum együttes használata lehet a gyógyír, aminek a szedését haladéktalanul meg is kell kezdeni.
A betegség pedig fertőző.

Gyakorlatilag, ez a nem várt esemény felborított minden úti tervet, hiszen előre kikalkulálták hova mennek, mit néznek meg, hova és mikor utaznak tovább.
Betegen ezt pedig elég nehéz teljesíteni, így egyszerűsíteni kellett minden eltervezettet.

A történet itt nem ér véget...
Jön még egy olyan rész, amilyen csak a filmekben szokott lenni...


most 
Lapozzunk egy kicsit...

Florida az Amerikai Egyesült Államok egyik délkeleti állama.

Fővárosa Tallahassee, legnagyobb városa Jacksonville, a legnagyobb várostömörülés Miami, dél-Floridában.



Florida kultúrájában igen jelentősek a latin-amerikai és afroamerikai elemek.

Az állam egy nagy kiterjedésű félszigeten fekszik a Mexikói-öböl, az Atlanti-óceán és a Florida szoros között.
Határa túlnyomó részét a tengerpart alkotja, északi részén Georgia és Alabama államokkal találkozik. 
A partvonal az öblök és beszögellések nélkül is megközelíti a 2000 km-t.

Az állam többnyire alacsonyan fekvő, viszonylag egyenletes síkság, amely alig néhány méterrel fekszik a tengerszint felett, csupán a középső része enyhén dombos. 
A félsziget lyukacsos szerkezetű mészkő, kiterjedt víz alatti barlangokkal, forrásokkal, karsztos víznyelőkkel, melyek többsége a lakosság vízellátását biztosítja. A mészkő homokos talajjal van borítva, melynek termőképessége nem túl magas. 
A félsziget belsejét erdőségek, mezők és kisebb-nagyobb tavak tarkítják.
A pálma- és a citrusfélék kedvelik a talajt és az éghajlatot.

Az államnak párás szubtrópusi éghajlata van, kivéve az Okeechobee part déli részét, amely igazi trópusi klíma. A levegő hőmérséklet-ingadozását az óceán nagyban kiegyenlíti. Mivel a földrész északról délre nyitott, az Antarktisztól elinduló hidegfront időnként eléri Floridát, s lehűti a hőmérsékletet az egész félszigeten, viharos, olykor 150 km/óra sebességű szelet hozva magával.
A tél és az ősz enyhe és viszonylag száraz, a tavasz és nyár meleg és párás. A legmagasabb hőmérséklet júliusban 32-35 °C közötti, míg a legalacsonyabb januárban 4-7 °C között van. A Golf-áramlat is módosítja a hőmérsékletet.
Floridát a napsütés államának is nevezik, de viharos idő gyakran előfordul, főleg az állam középső részén. Ezért ezt a területet úgy is ismerik, mint “lightning capital”, „a villámlás fővárosa”. 
Florida az Amerikai Egyesült Államok legcsapadékosabb állama, mivel kora tavasztól késő őszig délutánonként gyakoriak az esőzések. 
Az ország területén Floridában van a legtöbb tornádó, de nem olyan nagy intenzitású, mint a nagy síkságok felett (Tornado Valley). 
Május közepétől november végéig tart a hurrikánszezon.

A kellemes éghajlat, az enyhe tél, a természet adta lehetőségek, a tenger és a tavak, a gyógyforrások bősége már a 19. század végén kezdte vonzani az embereket az ország más részéről, sőt már ekkor megindult az a folyamat, amely napjainkban milliókat mozgat meg: az idősebbek áttelepülése a szigorúbb éghajlati övezetekből délre.
Igazi nagy fellendülést azonban csak a második világháborút követő időszak hozott. 
Ekkor egyrészt kiépült a floridai turisztikai ipar szállodák és motelek ezreivel, s szórakoztató látványosságokkal,  másrészt tömegessé vált az idősebb korosztály "átköltözése".

Floridában igen nagy számú spanyol ajkú lakosság (hispanoamerikai) található, amely több csoportból tevődik össze. 
A Kubából bevándorlók Miami és Tampa környékén élnek, míg a Puerto Ricóból érkezők Tampa és Orlando környékén telepedtek le.
A közép-amerikai munkások főképp Nyugat-, Közép- és Dél-Floridában találtak munkát. 

Florida 20 statisztikai metropolita területre (Metropolitan Statistical Areas (MSAs) oszlik, amelyet az Egyesült Államok Igazgatási és Költségvetési Hivatala (United States Office of Management and Budget (OMB)) határozott meg. 
Az állam metropolita területei a félsziget partvonalán koncentrálódnak, egy megszakítás nélküli sávot alkotva Jacksonville-től Miami-Fort-Lauderdale-Pompano Beach-ig, amelybe Monroe megye kivételével minden megye beletartozik. 
A nyugati parton úgyszintén egy folyamatos sávot alkot Tampa–St.Petersburg-Clearwater egészen Naples-Marco szigetekig, amelybe minden partmenti megye beletartozik Hernando megyétől Collier megyéig. 
A félsziget észak-közép területének is van néhány metropolita körzete, amely összeköti a keleti és a nyugati partot. 
Néhány metropolita körzet pedig elszórtan helyezkedik el Florida északnyugati földnyelvén (panhandle).

Floridában nagyon sokféle állatfaj megtalálható:
Tengeri emlősök: palackorrú delfin, északi simabálna, karibi manátusz.
Hüllők: mississippi aligátor, hegyesorrú krokodil, keleti gyémánthátú és törpe csörgőkígyó, gerogiai üregteknős, közönséges levesteknős, kérgesteknős,indigó kígyó.
Emlősök: floridai puma, fehérfakrú szarvas, key szarvas, vörös hiúz, floridai fekete medve, kilencöves tatu.
Madarak: fehérfejű rétisas, bóbitás karakara, szalagos csigászkánya, halászsas, orrszarvú pelikán, tengeri barna pelikán, tengeri sirály, lármás daru, kanadai daru, rózsás kanalasgém, floridai bozótszajkó stb.

1930-ban Dél-Amerikából - Észak-Amerikába véletlenül behozott vörös tűzhangya területe megnőtt az összes déli államban, beleértve Floridát is.
Ezek a hangyák sokkal agresszívabbak a helyi fajoknál.

Az USA államai közül, Floridának van a leghosszabb tengerpartja (2170 km).

Az USA narancstermésének több, mint hatvan százaléka Flordiában terem.

Florida az Egyesült Államok leglaposabb állama.

Az Egyesült Államokban itt van a legtöbb golfpálya. Több, mint ezer pályájával Florida valóságos golfmennyország.
Az Everglades Nemzeti Park az egyetlen hely a világon, ahol együtt él aligátor és krokodil. 



ORLANDO és DAYTONA BEACH


Orlandóban szállt le a repülőgép, és itt foglalták az első Airbnb-s szálláshelyet...

Orlando városa egy hatalmas vidámpark. 
Itt mindent megtalál az ember, ha felhőtlen szórakozást keres. Nem kell hozzá más, mint rengeteg és még rengetegebb pénz, meg sok idő- és türelem, hogy a túlzsúfolt parkokban kivárd a sorodat.

Itt található a Walt Disney World, a Seaworld, az Universal Studios ha csak a leghíresebbeket említem meg. Az International Drive-on található a legtöbb turistacsalogató látványosság, kiállítások, viziparkok, bevásárlócentrumok, mozik, éttermek, bárok, golfpályák.

Ám....a betegség miatt- inkább sétálgattak, nézelődtek, és úgy döntöttek, hogy kihagyják az összes tematikus parkot, szórakoztató központot. Tartalékolnak a továbbiakra.




















Az utazás utolsó napjait is Orlandóban töltötték, ami jóval izgalmasabbra sikeredett a tervezettnél.

A betegsége szépen, lassan javulgatott...és aztán amikor azt hittem már a gyógyulás útjára lép, sokkal enyhébb változatban, de megint kiújult. 
Rendkívül aggódtam, hiszen atombomba erősségű gyógyszereket szedett végig, és nagyon tartottam attól, hogy most mit adnak neki... 
Elkezdte magát házilag kúrálgatni mindenféle természetes szerrel, és lekopogom (meg erősen bízom benne), hogy talán, remélhetőleg minden OK és az is marad.

Aztán, hogy egy pillanatra se maradjunk izgalom nélkül, jött az újabb hír már az orlandói visszaérkezés első napján: Orlandóban egy többszörösen visszaeső bűnöző-gyilkos lövöldözött. Megölt egy rendőrnőt, illetve az üldözése, közben még egy rendőr meghalt.

http://index.hu/kulfold/2017/01/10/embervadaszat_orlandoban/

Ez itt egy gyorsfotó a mobiljával. Itt halt meg a rendőrnő.

Valami elképesztő embervadászat, és ezzel együtt készültség folyt végig, amíg ott tartózkodtak.

Kétszer kaptak a szállásadóik, és ők is mobilra vészriasztást azzal a szöveggel, hogy a bűnöző vélhetően ezen a környéken van, maradjanak biztonságban.

Ezt az épületet  a Wonderworks Múzeum része. Háromszintes, 26 méter magas, és olyan, mintha valaki fejjel lefelé odacsapta volna a járdához, és sikeresen a timpanonján landolt. Ráadásul az egyik saroknál láthatóan egy huszadik századi vörös téglaburkolatú épület kandikál ki. Nem csoda, ha a benti attrakciók is passzolnak mindehhez: hurrikán-imitáció 65 féle széllel, egy 5.2 erősségű földrengés és a Titanic – kiállítás.




Ezt csak kívülről nézték meg...




LEU-GARDENS

Ez egy elképesztően csodálatos botanikus kert Orlandóban. A kertnek eddig három tulajdonosa volt.
A tulajdonosok sokat utaztak, így a világ minden tájáról hajóval szállították ide ezeket a növényeket.

http://www.leugardens.org/



A Tillandsiák, a köderdők és magas hegyvidékek fáin,  a levegőből táplálkoznak.

kb. 750 faja létezik, a fotón a  Tillandsia usneoides látható, melyet spanyol mohának is hívnak. 
Őshazája Közép- és Dél-Amerika köderdei és magas hegyvidéki erdei, ahol a fákon él, mint egy összefüggő ősz szakáll, hosszúsága elérheti akár a 3-4 métert is.

Innen kapta másik elnevezését: szakállbromélia. 4-5 változatuk ismert, melyek különböző levélfinomsággal és szőrözöttséggel rendelkeznek.

Viszonylag magas páratartalomra van szüksége ahhoz, hogy életben maradjon

A növénynek nincs gyökere, a nedvességet és minden szükséges tápanyagot testének egész felületén lévő pikkelyszőrökön keresztül veszi fel a levegőből.





Ebben a parkban gyűjtik a pillangó bábokat, és felfüggesztve tárolják őket egy speciális keltető házban.
Kb. 40 féle pillangó él itt. 



Ebben a parkban temérdek bagoly él. Most már nem csak a mókusok szexuális szokásait tanulmányozhatta, hanem itt a parkban egy szerelmes bagoly pár huncutul-titkos románcát is.



...és belülről a botanikus kert tulajdonosának háza...










A bácsi, nem a kiállítás része...csak egy látogató, aki a kiállításhoz öltözött...































































KENNEDY SPACE CENTER - FLORIDA

Ezzel teljesült egy nagy-nagy álma...


A NASA John F. Kennedy Space Center, a  NASA egyik legfontosabb űrközpontja.
Innen történik az űreszközök, űrszondák, űrrepülések indítása. Az irányító központ, mely a fellövés után látja el a teendőket, Texasban található.

Az űrközpont az Atlanti-óceán partvidékén helyezkedik el, ami előnyös a rakétafelbocsátás szempontjából, mert távol esik a lakott vidéktől. A tenger-közeliség fontos szempont egyes rakétatestek újra fölhasználhatósága szempontjából is. A kiégett alsóbb fokozat egységeit a tengerből kihalászva ismét fölhasználják.

Az űrközponthoz egy 6x34 km területsáv tartozik. Ennek csak a 10 %-ka az, amit az ipari létesítmények elfoglalnak. A többi vizenyős vadrezervátum, rengeteg féle madár és töménytelen mennyiségű aligátor él itt.
Olyannyira sok, hogy az épületek körül mindenhol ki van táblázva, hogy mielőtt beszállnak az autókba nézzenek a kocsi alá. 

A NASA megalakulásakor, 1958-ban került a terület az űrkutatási szervezet keretei közé Dwight D. Eisenhower elnök döntése nyomán, majd  ezt továbbfejlesztették 1962-ben John F. Kennedy elnöksége alatt.
1963-ban kapta mai nevét a meggyilkolt Kennedy elnök érdemeinek elismerésére.

Az 1960-as évek a holdra szállás előkészületének évei voltak a Kennedy Űrközpont életében. 1962-ben kapcsolták a Merritt-szigetet is a Canaveral-foki területhez és megkezdődött a felbocsátó űrközpont kiépítése. 
Ekkor épült ki a Launch Operations Center (vagyis a Rakétafölbocsátó Műveletek Központja).
A holdprogram három fokozata az emberes repülés szempontjából a  Mercury-program, Gemini- program és az Apolló- program voltak.
A Kennedy Űrközpont látogatói számára több múzeumot építettek. A terület nagy része busszal járható be. Ki lehet próbálni szimulátorokat (pld. felszállás), 3G-s nyomás érzése, rendszerhiba miatti légnyomás csökkenés), nagyon érdekes prezentációk vannak, 3D-s előadások, kiállítások stb..stb....

Itt található az  Űrhajósok emlékműve, más néven Űrtükör.
Ez egy hatalmas, fekete, csiszolt, gránitból készült kőlap, amelyre azoknak az űrhajósoknak a nevét vésték föl, akik életüket vesztették feladatuk teljesítése során.
A kiállítás elején láthatjuk az amerikai űrkutatási és űrhajózási program nevezetességeit, köztük a holdkomp modelljét.
A körút végigvezet a kilövőállomások között, érint egy szabadtéri bemutatót, ahol az eddig felhasznált különböző rakéták modelljeit állítják ki, elvisz néhány laboratóriumba, abba is, ahol az űrhajósok készülnek fel a szimulátor berendezésekkel.
A legérdekesebb pont az indítóállás, ahonnan az Apollo-űrhajók indultak, továbbá a közelben lévő, több mint 150 m magas szerelőcsarnok. Ebben végzik az óriás rakéták összeszerelését és a berendezések üzempróbáit (a rakéták különböző fokozatai, utaskabinjai és más részei a gyárakból hajóval és repülőgépen érkeznek ide).

A szerelőcsarnokban található az ún. mobile launcher, a hatalmas mozgó szerelő- és indítóállvány. Amikor a rakéta és az űrhajó összeszerelése és kipróbálása befejeződött, az ötezer tonna súlyú, hatalmas acél lábakon nyugvó, csaknem 140 m magas állvány alá begördül egy nagy traktor, s az egész 30 emeletes építményt, amelyen már ott van az összeszerelt rakéta is, lassan „vállára veszi”. 
Ez a nyolc lánctalppal szállító jármű több mint negyven méter hosszú, harminc méternél szélesebb, súlya megközelítőleg 3000 tonna. A lánctalp láncszemei,  egyenként is 900 kg-osak.
Óránként másfél km-es sebességgel szállítja terhét a kb. öt km-re levő indítóhelyig, ahova addigra már kivitték a másik szerelőtornyot is. Ez a jármű egy kavicsos úton megy végig, ez egy olyan kavics ami nem szikrázik, és Tennessee állam folyóiból szállítják ide.
Erről folyik a végső szerelés, majd a rajt előtt néhány órával ez a szerkezet visszakerül eredeti helyére, s csak szerelés, majd a kilövőtorony marad a rakéta mellett. 
Ha éppen az indítás előkészületeivel foglalkoznak, a hatalmas komplexum zárva marad a látogatók előtt; magát a rajtot pedig, biztonsági okokból, csak több km-es távolságból lehet megtekinteni.

Az űrállomáson található a Vehicle Assembly Building (VAB) , amely Földünk egyik legnagyobb térfogatú épülete (156*218*160 m), és legnagyobb egy szintes építménye. 
Mivel a belmagasság több mint 150 m, ezért néha esőfelhők is kialakulnak az épület belsejében. 
Az épületben szerelik össze az űrsiklókat és az egyéb rakétákat, amelyek kijuttatásához a világ legnagyobb ajtója dukál. 












Itt található a világ legnagyobb, kézzel festett zászlója (USA zászló). A csíkok olyan szélesek, hogy egyenként minden csíkra ráfér egy autóbusz. 













































http://index.hu/tudomany/2017/01/26/apollo1_tragedia_nasa_50_evfordulo/

...és akkor most jöjjön az a rész, ami a filmekben szokott lenni...

Van egy legjobb barátod, aki Portlandbean él veled, és a téli szünetét New Yorkban tölti a testvérénél...Ő is elutazott, te is elutaztál a jól megérdemelt pihenésre.
DE, amikor Ő megtudja, hogy beteg vagy, azért mert aggódik, félt...azonnal autóba ül, és megállás nélkül levezet Orlandóig 22 órát. Még akkor is leutazik, amikor tudja, hogy nektek másfél nap múlva tovább kell kocsiznotok Miamiba, és  a betegséged fertőző.

A látogatás váratlanul ér.
De igaz. 
Ott van.
Az év utolsó napján pedig elbúcsúztok. Te mész Miamiba, Ő vissza New Yorkba (...ráadásul betegen...).



Daytona Beach

Széles, sűrű és sima homokos fövenyeivel Daytona Beach strandjai legendásak.
Ez a sűrű homok az oka annak is, hogy már az 1900-as évek legelején elkezdtek motorsportversenyeket rendezni óceánpartjain. 
Többek közt ezért volt, hogy a század első felében a világ egyik leghíresebb tengerparti városa lett.
Reggelből ébredezés...

Azonosulva...

Napüdvözlet...

Reggeli meditáció...

Összefésülve...

Városba tévedés...

Pálmás kacskaringózás...

Túl-part-híd

Naplementés csoportosulás...

Peti és a haverok...

Magányos séta napnyugtakor...

Fényfürdőzés...

Aranylás...

Ragyogásban...

Naphullám-lovasok

Napdűnék megmászása...

Fodrozódás...

Homokfutás...

Közösre hozás...

Bandázás a parton...

Reggeli nyugdíjas találkozó...



Miami

December 31.-én Hannáék tovább álltak Orlandóból - Miamiba, hogy ott töltsék a szilvesztert. 

Természetesen ez a nap is tartogatott izgalmakat, ugyanis az Airbnb-n előre (banki utalással) lefoglalt szállást, a szállásadó az odaérkezése előtt tíz perccel lemondta. 
Rendkívül jó az, amikor sok órát autóztál, december 31.-e van, ott állsz a biztosnak hitt szállás ajtajában, és a szemétláda meggondolja magát. 

Miami nagyon kettős világ. Sok jó arccal és még több kevésbé jóval. Az ide érkezésük pillanatától nem érezték magukat itt biztonságban. 
A városnézés nagy részét, feltekert ablakú autóból tették meg. 

Szilveszterkor felöltöztek csinibe, és elmentek egy csendes kis étterembe, majd hazamentek, megvárták az éjfélt és vége lett a napnak.


Amerika nagyvárosai közül ez az egyetlen, melyet egy nő alapított. Julia Tuttle üzletasszony 1896-ban jegyeztette be, az akkor még pusztán háromszáz lakosú települést, amiért Mother Miami néven is szokás rá hivatkozni.



A világon, Miamiban található a legtöbb Art déco épület. Ennek fő oka, hogy a stílus legaktívabb évei (1910-1940) egybeestek a város növekedésének éveivel. 



Itt találták fel a naptejet. Legalábbis a ma használt naptejeket egy Miami Beach-i gyógyszerésznek, Benjamin Greennek köszönhetjük.


Úton Miami fele...




azért ezt meg tudnám szokni...

A városnak több, mint 800 parkja van, és két nemzeti park is határolja: a Biscayne és az Everglades.


Történelme során egyetlen alkalommal havazott a városban. 1977. január 20-án.


Ez a hely egyszerűen még az USA többi részénél is szélsőségesebb.
Miami az ellentétek városa.




Miami furcsa város; egyáltalán nem felel meg a “szokványos” amerikai város sztereotípiájának. Először is, óriási ütemben nőtt az utóbbi ötven évben, így nincs is igazi városközpontja . 
Tulajdonképppen több, egymással egybenőtt település alkotja, igazi struktúra nélkül.




A város igazából kokainra épült. A hetvenes-nyolcvanas években itt virágzott a kábítószer csempészet, és a mai képét a város akkor nyerte el, amikor a drogbárók pénzmosási céllal ingatlanfejlesztésbe kezdtek.




A másik lényeges dolog, hogy ez az egyetlen hely az USA-ban, ahol sok boltban ki van írva, hogy “beszélünk angolul”. Elképesztően sok kubai emigráns él itt, és nagy részük úgy nő fel, hogy nem tanul meg angolul.



Amiben nem különbözik a többi nagyvárostól viszont, hogy vannak nagyon veszélyes részei. Ha az ember nem óvatos, és nem kerül el bizonyos helyeket, könnyen végezheti az esti hírekben. (A kilencvenes években még rosszabb volt a helyzet; egész bandák alapozták a tevékenységüket külföldi turisták kirablására.) 
A szürreális a dologban csak az, hogy előfordul, hogy a nagyon gazdag környék, és a veszélyes gettó alig pár száz méterre van egymástól.
Egyik utcában vannak a bárok, ahol az ember a legnagyobb nyugalommal sétálhat, de két utcával arrébb már agyonlőhetnek.




A kontraszt a szegények és gazdagok között óriási.
Florida – főleg a déli részek – a gazdag, északról jött amerikaiak játszótere. Milliós jachtok, repülőterek, golfpályák, hotelek és minden, amire egy gazdag ember vágyhat. Ugyanakkor vannak itt bádogviskókból álló kis nyomortelepek, ahol aszfalt sincs az utakon.


Miami beach
Gyakran úgy is emlegetik, mint “Latin Amerika” kapuja
Miami jellegét erősen befolyásolta a két kultúra egybeolvadása, ami ezen a városi területen találkozik. 





Néhány érdekes floridai törvény:

Miamiban törvény tiltja az állatok viselkedésének utánzását.

Floridában törvény írja elő, hogy minden közintézmény bejárati ajtajának kifelé kell nyílnia.
Floridában tilos napi 3-nál több tányért összetörni, vagy 3-nál több bögre fülét letörni.

Floridában tilos nyilvános helyen énekelni annak, aki fürdőruhát visel.

Floridában törvény mondja ki, hogy ha egy elefántot kikötnek egy parkolóban, akkor egy autó után kiszabott parkolási díj fizetendő.

Floridában törvény tiltja, hogy vasárnap hajadon lányok ejtőernyővel ugorjanak. Aki ezt megszegi, akár börtönbüntetést is kaphat.

Floridában, ha egy hölgy elalszik a hajszárító alatt, nem csak ő, de a fodrászat tulajdonosa is megbüntethető.

Floridában egy férfinek törvény tiltja a felesége melleit csókolgatni.





A sikkestől, és a kulturálttól, a változatosig, és felháborítóig minden előfordul, a város színei sokoldalúak és világosak.







Több ismert TV-műsornak ad helyszínt a város, ilyen például a Miami Vice, Kés alatt, CSI:Miami helyszínelők, Dexter, Minden lében két kanál sorozatok.

Emellett a város megjelenik videojátékokban is: Miamiról van mintázva a GTA sorozat két epizódjának helyszíne is és itt játszódik a Dennaton Games két játéka a Hotline Miami és a Hotline Miami 2:Wrong Number is. 

Számos népszerű filmnek is helyszíne Miami: A sebhelyesarcú, Még halálosabb iramban, A szállító 2., Bad Boys, Ace Ventura: Állati nyomozó, Casino Royale, Bűnvadászok, Szuperhekusok, Nyomás utána!

A Miami Nemzetközi Repülőtéren forgatták az Airport 24/7: Miami c. sorozatot.





Na ott van a luxus...

















Pár órával azután, hogy elhagyták Miamit, ezt olvastam a hírekben:

"A Miami melletti  FLL repterén egy 26 éves férfi, Esteban Santiago rendezett ámokfutást a kettes terminálon. A férfinél találtak egy katonai azonosítót is, indítékai ismeretlenek. Szemtanúk szerint a férfi a poggyászkiadó előtt kezdett lövöldözni a hatóságok első jelentése szerint egyedül. A gyilkos egy pisztollyal lőtt, teljesen véletlenszerűen, mielőtt őrizetbe vették." Öten meghaltak, többen megsebesültek.


WYNWOOD WALLS - MIAMI

http://budapestavantgarde.blog.hu/tags/hctn

A Wynwood Walls ötlete még 2009-ben született. Az ötletadó Tony Goldman, aki arról híres, hogy lepukkant, hanyatlásnak indult városi - egyben történelmi - körzeteket revitalizál és azokat ismét populáris közösségi hellyé formálja. 


Goldman valami egész nagy dolgot akart létrehozni Wynwood raktárépületekkel zsúfolt kerületében, így a következő ötlettel állt elő: "Wynwoodnak van egy halom raktárépülete, egyiken sincs ablak, szóval miért ne lehetnének óriási festővásznak, amelyekre elhozom az eddig egy helyen látott legnagyobb utcaművészetet."

















































CORAL CASTE - HOMESTEAD

"Edward Leedskalnin lett emigráns, hűtlen kedvese, a 16 éves Agnes Scuff az esküvőjük előtti napon elhagyta.
A Florida városban élő férfi ekkor elhatározta, soha el nem múló szerelmét egy különleges oltárral örökíti meg: korallkőből felépít egy kastélyt.
1921-ben látott munkához a lakóhelyétől 16 km-re lévő Homestead-ben, ahová három éven át naponta szállította a hatalmas kőtömböket.
Néhányan tudományos lehetetlenségnek tartják a műveletet és transzcendens erőt látnak benne. 
Ezzel szemben a kastélyt bemutató honlap végtelenül hétköznapi magyarázatot ad a kérdésre: Edward egy régi teherautó alvázára rakta a terhet, melyet egy barátja traktorral vontatott a célállomásra.

A megalitok kastéllyá formálása szintén heves vitákat vált ki szakmai és laikus körökből egyaránt. 
Minden jel szerint ugyanis az építész - 1951-ben bekövetkezett haláláig, azaz harminc éven át - egyedül dolgozott nagy művén, mely a Taj Mahal után a világ második, szerelmi csalódás által inspirált emlékműve. 
Szaporítja a kérdések számát az a tény is, hogy modern gépek alkalmazása nélkül hogyan volt képes a szikladarabok helyszíni mozgatására. Hiszen az egyes falszakaszok magassága eléri a 2,5 métert, szélessége a 120 cm-t, vastagsága az 1 métert.

Állítása szerint, bár tanulatlan ember volt, kőműves családból származott, így nagyon is jól ismerte a tömeg és az emelőerő fizikai törvényeit. Egyszerű eszközei, az állványok, csigák és csörlők helyes használatát mindenesetre alátámasztja a végeredmény. És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a korallkő porózus anyag, vagyis ránézésre jóval nehezebbnek tűnik feltételezett súlyánál.

Egyes szemtanúk szerint az építész képes volt a levegőben lebegtetni a köveket, miközben énekelt hozzájuk, megint mások azt állítják,hogy a férfi megfejtette a világ energiaáramlásának titkát…"

"1986-ban elromlott a bejárati ajtót helyettesítő, csaknem 9 tonnás koralltömb. 
6 embert hívtak segítségül, és egy 10 tonnás darut, mire végül sikerült elhárítani a hibát. Miután visszatették a forgó korall ajtót a helyére, már nem forgott olyan jól, mint mikor Leedskalnin megalkotta. 
Mint ismeretes, sokat foglalkozott a mágnesességgel, és annak különböző hatásaival, ezt számtalan kézzel írt jegyzete is alátámasztja. 
Egy elméletet is alkotott, mely szerint a föld középső vonala (egyenlítő, és nagy hatásterülete) pozitív mágneses töltésekkel van tele, a hétköznapi tárgyak, objektumok egyik oldalon pozitív, másik oldalon pedig negatív töltésűek. 
Úgy hitte, hogy az ekkor kialakuló vonzó jelenség okozza a gravitációt. 
Egyes kutatók szerint Leedskalnin úgy hozott létre antigravitációt a hatalmas koralltömbök lebegtetéséhez, hogy felcserélte ezek mágneses pólusait. A kérdés az:Hogyan?

Minden bizonnyal meg voltak erre a megfelelő eszközei, állítják néhányan. Tény és való, a ránk maradt munkaeszközök között akadnak olyanok is, amiknek máig sem sikerült azonosítani a rendeltetését.
Ilyen például a kastély szerszámos falán megtalálható üres, kapszula alakú üveg, körbetekerve több méter hosszú kábellel, amiről senki sem tudja, mire való, pontosan mire is használta az építész. 
Viszonylag primitív eszközökkel dolgozott, a kövek emelésére három, csúcsaiknál összeépített telefonpóznát használt. (tripod) 
Ennek a szerkezetnek a tetején egy kisebb fadoboz foglalt helyet,melyben azóta sem lehet tudni, hogy mi volt.

Az egyik telefonpóznára egy kezdetleges létra volt felszerelve, melynek rendeltetése azt hiszem mindenki számára egyértelmű. Leedskalnin hozzáfért a fadobozhoz, sőt, hozzá is kellett férnie minden bizonnyal. A kérdés már csak az, hogy mi volt ebben a fadobozban?

Titokzatosságát csak tetézte a tény, hogy általában éjszakánként dolgozott, és akkor is teljesen egyedül. Még egy csengőt is beépített a kastélyba, ha éppen látogató jött hozzá,ezt megkongatva tudatta Leedskalnin-nal, hogy vendége van. Ilyenkor azonnal abbahagyta a munkát, gyorsan mindent elpakolt, majd kiment a kapuhoz. 
Hátra maradt jegyzeteiben gyakran írt le nem oda való dolgokat, mintha csak utalni akarna bizonyos dolgokra.
Lehetséges, hogy könyvében megírt sorai egy hatalmas kirakó darabjaiként szolgálnak, amit azzal a szándékkal készített, hogy megismerhessük a Korall kastély, és a levitáció titkát.
Mindez persze csak spekuláció, azonban történtek ennél érdekesebb események is a kastélyban.

"1936-ban Leedskalnin úgy döntött, hogy átköltözteti az egész kastélyt kőről-kőre, 10 mérfölddel arrébb, Homestead városába. Ez volt az első, és utolsó alkalom, hogy a munkálatokhoz segítséget hívott. Egy kamiont, és egy sofőrt bérelt,mert ő maga nem rendelkezett semmiféle szállító járművel, majd a sofőrnek azt az utasítást adta, hogy parkoljon le a kastély mellett, hagyja ott a platós kamiont, majd jöjjön vissza reggel.
A kíváncsi férfi eleinte úgy tűnt követi a parancsot, egyszer azonban fél óra elteltével visszament a kamionhoz. 
Döbbenten tapasztalta, hogy a platón ekkorra már rengeteg koralltömb volt.

Hogyan volt képes fél óra alatt csaknem egy tucat ilyen többtonnás követ felpakolni teljesen egyedül? Tegyük hozzá, mai modern eszközökkel is lehetetlenség lenne lebonyolítani egy ilyesfajta műveletet. Az új helyszínre szállítva aztán kőről-kőre felépítette a kastély eredeti mását, szinte ugyanazt. Az utolsó, 30 tonnás és csaknem 10 méter magas korall monolitot is saját kezűleg állította fel, természetesen senki nem tudja hogyan.

A kamionsofőr beszámolója szerint fel is ajánlotta neki segítségét, látva a jókora darabkövet, ő azonban ezt visszautasította. 
Másnap a helyszínre ellátogatva a monolitot már a helyén találta. 
De miért is költözött át Homestead-be az egész Korall kastély? 
Nos, egyesek úgy vélik, hogy Leedskalnin pontos ismeretekkel rendelkezett az úgynevezett energiavonalakkal, illetve azok pontos helyzetével kapcsolatban. 
Mikor először megépítette a komplexumot, rájött, hogy alig 10 mérfölddel arrébb egy ilyen vonal húzódik meg, így nem volt kérdéses, a maximalista építész a lehető legbiztosabb helyen szerette volna tudni élete munkáját.

Hogy még ennél is messzebb menjünk, a Korall kastély rendelkezik egy kisebb, viszonylag elzárt szobával, aminek látszólag „semmi értelme”. 
Leginkább olyan, mint egy sírkamra,azonban a fentebb említettekkel összefüggésbe hozva egyértelművé válhat, miről is van szó. 
Feltehetőleg ebben a piciny, elszeparált helyiségben követte nyomon Leedskalnin a különböző frekvenciákat rádióin keresztül."































 KEY WEST

Key West, Florida déli részén található, sajátos hangulatot ad elszigeteltsége.

Az óceán vize fölött cölöpökön álló 1-es úton lehet eljutni ide, ami
Key Largótól indul és Key West-ig tart.  
A kb. tíz méter magasban futó szűk főúton meseszép kilátás adódik az óceánra és a hosszasan elterülő smaragdzöld színben tündöklő szigetekre. 
Több helyen is meghagyták a régi – hurrikán által lerombolt – hidakat, amely tovább emeli a hely szépségét.

Ez 150 kilométer hosszú szigetcsoport választja el az Atlanti-óceánt a Mexikói-öböltől.


„...az ember nem arra született, hogy legyőzzék
az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni.”

Ez az idézet Ernest Hemingway-től származik, aki itt élt. 
Ernest imádta a macskákat (akárcsak én:)), amikor Key Westen élt, akkor egyidejűleg több tucat macskát nevelt és gondozott. 
Ennek emlékeként a múzeumot működtető alapítvány jelenleg is 45 macskát gondoz az épületegyüttes területén.

Ha Key Westen jársz, már közelebb vagy Kubához, mint Miamihoz.
Ez az Egyesült Államok legdélebbi városa, ha óceáni szigeteit nem vesszük figyelembe.
A város híres látnivalója, a Southernmost Pont-i bója ezt látványosan hirdeti, amiért az idelátogató turisták kedvelt fotós helyszíne. 
Innen egész pontosan 151 kilométerre található Kuba legközelebbi pontja.






























































NAPLES




Dél-Florida egyik legelegánsabb kisvárosa a Mexikói-öböl partján fekszik 120 mérföldre Miami-tól a Everglades Nemzeti Park nyugati végén. Nem véletlen a legelegánsabb jelző, hiszen ez Amerika egyik leggazdagabb városa. 

Nem egy népszerű turistacélpont Naples, amit az Egyesült Államok egyik legegészségesebb városaként ismernek.

Nagy részén sakktábla szerű kertvárosokból és vízparti toronyházakból áll, előbbire a kis öbleiben található csatornás utcái, illetve a cölöpökön álló villái emlékeztetnek.

Port Royal, Aqualane Shores, Royal Harbor és még sorolhatnánk azokat a luxus vízparti területeket ahol 2-3 millió dollár alatt nem igen találunk ingatlant. 
Természetesen minden ház előtt lehetőség van saját hajóval parkolni és ezt mindenki meg is teszi. Ebből is látszik, hogy Naplesben minden bizonnyal több motorcsónak és yacht van mint ahány autó.


egy új kapcsolatban...

Palotavárosi lakótelep...



















EVERGLADES NEMZETI PARK

Evergladest parkban az Airboattal (mocsárjáró) lehet végigutazni, melyet az alacsony vízállás és a növényzet miatt a csónak hátulján elhelyezett nagy ventilátor hajt.

Ez a világ legnagyobb kiterjedésű mocsara (6105 km2). 
Mélysége nem haladja meg sehol sem az egy métert, emiatt hőmérséklete is 33-36 fok környékén mozog. 
A XIX. századig éltek itt háborítatlanul a krík és szeminol indiánok, akik cölöpös sátrakban. Ezt a területet füves-víznek nevezték.
A fehér ember sokáig nem mert ide belépni, félve a dzsungeltől, az állatvilágtól és a moszkitóktól. 

Az UNESCO a világörökségi listára helyezte, azonban sajnos 1993-ban felkerült a veszélyeztetett világörökségi listára is. 

Rengeteg féle vízinövény, köztük mahagónifák, orchideák, mangroovefák, páfrányok, pálmák, broméliák, élnek meg benne. 

Állatvilága is hasonlóan változatos, néhányat említve közülük: kócsagok, amerikai flamingók, íbiszek, kígyónyakú madarak, emellett sok halfaj, lamantin, és az Everglades legjellegzetesebb állata az aligátor él itt. 

"Az Everglades a világon egyedülálló természeti jelenségnek köszönheti létezését. 
A Florida aljzatát felépítő mészkőrétegre, amely egy mészben gazdag, meleg vizű tengerben keletkezett a földtörténeti újkorban, 1-2 méternyi agyag és tőzeg rakódott.
Ez az Okeechobee-tavat a tengerrel összekötő, igen különös folyónak köszönhető. 
A folyó 15 cm átlagos vízmélységű, de mintegy 80 km széles. 
Mivel a tengerszint feletti magasság 50 m, lassú áramlású, vize naponta mindössze 30 m-t tesz meg. 
A folyó mozgásáról szinte csak a vízcsepp alakú szigetek árulkodnak. 
A park nagy területe egész évben víz alatt áll.

Legjellemzőbb növénye egy télisás faj, Cladium jamaicense (sawgrass).
Ezeknek időnkét tűzre van szükségük, hogy megújulhassanak, ilyenkor a felhalmozódott szerves anyag hamarabb lebomlik.
Tüzeket általában villámcsapások okoznak, ilyenkor a tűz csak a felszínt égeti le, így a gyökérzet épségben megmarad.
A magas vízállás nem jó sawgrassnak, mivel ha gyökere hosszú ideig oxigén nélkül marad, akkor elpusztul, ha viszont sűrűn nő, akkor jó fészkelő helye az aligátoroknak.

A klímaváltozás nagy hatással lehet az Evergladesre. Az alacsony tengerszint feletti magassága miatt, ha a tenger vízszintje megemelkedik, akkor a térség ökoszisztémája könnyen felborulhat, több faj kipusztulhat.
Az édesvízi élőhelyeknek ugyanis nincs toleranciája a sós vízzel szemben, így annak betörése megöli az adott társulást.
Ezt jól lehet látni, mikor időnként a hurrikánok miatt viharhullámok csapnak be a területre, részlegesen pusztítva az élővilágot.

Nyáron és az őszi hónapokban a sok eső és a magasabb páratartalom miatt a szúnyogállomány jelentősen felszaporodik, így a nemzeti park csak részben látogatható, mivel egyes helyein annyi a vérszívó, hogy képtelenség odakint tartózkodni.

Legendák is keringenek arról, hogy az éjszakára kint hagyott lovakat, teheneket reggelre a szúnyogok megölték, mert kiszívták a vérüket, vagy épp az őrületbe kergették őket.

Az airboat létrehozásában nagy szerepe volt az este dolgozó valamikori békavadászoknak.
Johnny Lamb egy éjszaka 34 kilónyi békacombot gyűjtött össze.
Az 1930-as évek elején, a gazdasági válság idején, ez volt a munkája.
Hatalmas területet kellett bejárnia lábon, mert a túl sekély vízen a csónak nem ment.
Munkájuk könnyebbé tételére Johnny Lamp és barátja Russell Howard megépített egy lapos fenekű hajót, amit egy 75 lóerős repülőpropellerrel hajtottak.

Nem ők voltak azonban az elsők, akik az Evergladesen airboatot építettek.
Az 1900-as évek elején Glenn Curtiss telente Miamiba utazott, hogy vadászhasson az Evergladesen. A békavadászokkal ellentétben neki volt bőven pénze, hogy egy modernebb közlekedései járművet építsen, mely fél tucat fő kényelmes, széltől védett utazást tette lehetővé – hajóját Scooternek nevezte el.

Mára a modern airboatok száma eléri a háromezret az Evergladesen.
Ezeket használják vadászatra, halászatra, turisták szállítására.

Az Everglades Nemzeti Park alapítója a kertész Ernest „Tom” Coe (1866-1951), akinek nevét egy látogatóközpont is viseli.
Coe hatvan évig Connecticutban élt, majd Miamiba költözött, és azonnal beleszeretett a mocsárvilágba.
Húszéves munkája eredményeként jött létre a nemzeti park.
1928-ban megszervezte az Everglades Trópusi Természetvédelmi Egyesületet.
Sorra kereste fel a befolyásos politikusokat, akiknek ajándékokat küldött, és meghívta őket egy-egy túrára. 1930-ban volt is egy politikusok részvételével zajló nagy terepszemle. Autóval, hajóval és léghajóval járták be a területet. 1947. december 6. óta immár hivatalosan is létezik az Everglades Nemzeti Park, ami nem jöhetett volna létre Ernest Coe állhatatos munkája nélkül.
1997-ben a 105. Kongresszus elismerte Coet az Everglades atyjának."





2012. évben itt fogták a világ legnagyobb burmai pitonját
Az 5,18 méter hosszú, 74 kilós nőstény kígyóban 87 tojást találtak, ami szintén rekordnak számít.
A burmai piton Dél- és Délkelet-Ázsia trópusi vidékein honos, de nagyon sokat hoztak be háziállatnak az Egyesült Államokba. 
Ezek közül több elszabadult, megtelepedett a floridai mocsárvidéken, és szaporodni kezdett.




cukorborsó közeledik...

csöpp, apró teremtés...





szemtől-szembe...

Utazás előtt direkt a lelkére kötöttem, hogy csak óvatosan természet-fotozzón, ne úgy, ahogy szokott... de természetesen Ő az aki egyedül bemegy a susnyásba, ahol millió aligátor tanyázik...és amikor egy méterre van előtte kettő 5 méteres, a háta mögött meg három hasonló méretű, akkor már érzi, hogy gond van, és szalad...úgyhogy ezek a közeli fotók az aligátorok természeti környezetében készültek, teljes közelségben, mindenféle védelem nélkül. 

a mocsárban is elered az eső...



nyugszik...

marad...

figyel...


fekszik...

kinyit...

körbenézés...

lopakodó...

oldalsó szem.ig.kép...

lopakodó üzemmód...

mezőgazdasági terményszállítás...

vízben suhanás...


security quard

szürke-a zöldben...

hátranézés...

majd vissza...

próba-repülés
zöldbenfehér



szemlélődés...

kis csónak
világra nézés

hófehér-ke

szégyenlős...

beröppenés...

titokban...

pihegő-pihenés

munkába indulás...


TAMPA

Florida nyugati felén található Tampa, az állam harmadik legnagyobb városa. Itt  nagy arányban élnek német, ír és olasz származású emberek. 

Az olasz és kubai bevándorlók által egy időben nagyüzemben pörgetett cigarettagyártás miatt hívják Tampát Cigar City-nek is.

A Tampa-öböl partján elterülő Tampa nem sok turistákat vonzó tengerparttal 

büszkélkedhet.

Érdekesség: 
"Az északi mágneses pólus - amely nem esik egybe a földrajzi Északi-sarkkal - folyamatosan változtatja a pozícióját, évente körülbelül 64 kilométerrel vándorol el korábbi helyéről. A mágneses sark a 16. század végén a földrajzi Északi-sarktól 10 fokkal keletre volt, a 19. század elején viszont már 25 fokkal nyugatra. Jelenleg a mágneses északi sarktól 3 fokkal nyugatra található (Észak-Kanadában), és éppen Oroszország felé van elmozdulóban. A déli mágneses pólus szintén vándorol, és nagyon ritka esetekben a sarkok közötti mágneses pólusváltásra is sor kerülhet. A geológiai minták alapján mágneses pólusátfordulás átlagosan 250 ezer évente történik, az utolsó ugyanakkor mintegy 750 ezer éve következett be.

A repülőtereken a Föld mágneses terének információit a gépek irányításához használják, és ha valahol az egyik pólusban 3 foknál nagyobb eltolódás következik be, akkor előfordulhat, hogy át kell festeni a kifutópályákon található jeleket. A pályákat középvonaluk mágneses tájolása alapján sorszámozzák, a leszállás szerinti irányban. Az irányszög északtól indul nulla fokkal, és az óramutató járásával egyezően halad. A 9-es kifutópálya a mágneses északhoz képest 90 fokkal kelet felé helyezkedik el, a 18-as dél felé mutat (180 fok), a 27-es nyugat felé (270 fok), az északi irányt pedig nem nulla, hanem 360 fokkal jelölik.

A kifutópálya végére a szög tizedének az egészrészét írják fel (180 fok helyett például 18-at). Mivel a kifutópályák mindkét irányban használhatóak, a pályákat a két végükön két külön számmal jelölik. A 180 fokra (dél felé) és a 360 fokra (észak felé) mutató pálya így a 18-as és a 36-os sorszámot kapja a két végén. Ha egynél több kifutópálya mutat nagyjából ugyanabba az irányba, akkor megkülönböztetésül az L (Left, bal), C (Center, közép), R (Right, jobb) betűket írják hozzá az irányt jelölő számhoz. A 18R és a 36L így ugyanazt a kifutópályát jelöli, de ellentétes irányból használva (a 18-hoz 180 fokot adnak hozzá, így lesz 36, vagyis 360).

A tampai reptér 18R/36L jelzésű kifutópályája eddig éppen a mágneses észak felé nézett, amely az iránytűn a 360. fok, ezt jelenti a 36. A kifutópályát mindkét irányból használják, ezért a másik oldalról 18-nak jelölik. A póluseltolódás miatt a pálya már nem az iránytű 360. fokánál, hanem ettől jobbra (nyugatra), a 10. foknál található, ezért a jelzést 19R/1L-re cserélték. A kifutópálya jelzését azért kell átírni, hogy az iránytűvel is navigáló pilóták jól mérhessék be a kifutópálya helyzetét. A tampai repülőtéren néhány nap múlva a keleti és a nyugati irányban fekvő leszállópályákat is lezárják majd, hogy átfessék az eddig használt jeleket."

CLEARWATER

Hangulatos kisváros a Tampa-öbölben csodás, gondozott, tiszta strandokkal: Clearwater Beach, Madeira beach, Indian Rocks Beach.

Szuper élmény: naplementét nézni a Pier 60 mólóról.





SPRINGS


A Tampa öbölben található és meseszép a tengerpartja.


az egyik kedvenc képem...hihetetlen színek-játéka

rózsaszín part













ST. PETERSBURG

A Mexikói-öbölbe mélyen benyúló félszigetre épült St. Petersburg egy szigetekkel és kis öblökkel gazdagon tagolt város. Nem véletlen, hogy a terület anno a kalózok kedvelt kikötője volt. 

Helyi legenda szerint a város nevéről két alapítója, az orosz nemesi származású Peter Demens és egy helyi farmer, John C. Williams pénzfeldobással döntött. 
Ezen Demens nyert, aki a szülőhelyéhez közeli Szent Pétervár után nevezte el, mivel kellemes emlékei voltak róla fiatal éveiből.

Az 1920-as években már egymás után épültek itt a hotelek, a lassú népességnövekedést pedig a második világháború évei pörgették fel, amikor az amerikai parti őrség és a légierő is tartotta gyakorlatait.

Többek között itt található a híres Dali Múzeum.
Dali őrültségének igazi oka: állítólag 10 hónappal a fiú testvére születése - halála után jött a világra, ezért egész életében a kettősségével küzdött, viaskodott. 


Múzeum link


























JACKSONVILLE


Rövidnadrágos melegből - érkezés a 9 fokba, esőbe....

Jacksonville a metropoliszok, felhőkarcolók világa, zsúfolt belvárossal. Az északkeleti parton található nagyváros.











St. Augustine



A spanyol hódítók által 1565-ben alapított város a legrégebbi lakott település az amerikai szárazföldön. Létrehozói rajtahagyták kéznyomukat a településen. 

A spanyol stílus nem csak az építészetnek, hanem a hangulatnak is meghatározó eleme.

A város modernkori történelme 1888.-ban kezdődött, amikor a vasútmágnás Henry Morrison Flagler felismerte a Floridában rejlő lehetőséget: megnyitotta a lenyűgöző, 540 szobás Ponce De Leon Szállodát, és St. Augustine ekkor kezdett el jómódú északi látogatók részére kialakított téli üdülőhellyé válni. 
A szálloda azonnali sikert aratott, de Flagler arra is rájött, hogy a közlekedési hálózatot fel kell lendíteni. 

Így történt, hogy a Florida East Coast Railway vasúti társaság alapítójaként vált nevezetessé. 


Florida történelme az 1500-as években kezdődött, amikor európai uralkodók birodalmuk kiterjesztése érdekében felfedezőket bíztak meg azzal, hogy felderítsék az Atlanti-óceánon túli területet. 
A spanyol Ponce de León - Kolumbusz egykori útitársa -1513. áprilisában a mai St. Augustine-tól délre szállt partra, hogy területet és kincseket - aranyat - találjon, illetve - a legenda szerint – megkeresse az örök ifjúság forrását (Fountain of Youth) Spanyolország számára. 
Azonnal felismerte, hogy a terület, amelyet La Floridának, vagyis a virágok földjének nevezett el, sok értéket rejt. 
Később visszatért embereivel, de elvesztették csatájukat a helyi Calusa néppel szemben. Majd évtizedekkel később, több sikertelen európai próbálkozás után, 1565-ben Don Pedro Menendez de Aviles spanyol admirális telepedett le a helyi nép mellé.
Ez lett az első állandó európai település a mai Amerikai Egyesült Államok területén.


St. Augustine fennmaradása hatalmas erőfeszítéseket követelt az elkövetkezendő 200 évben. A korai telepesek bizakodása, állhatatos kitartása és hite nélkül elképzelhetetlen lett volna St. Augustine fennmaradása.



A Fountain of Youth Park, vagyis az Örök Ifjúság Forrása Park, az eredeti, már a 17. században feljegyzett forrásvizével, Amerika legrégibb látnivalója. 
Számos lelet bizonyítja, hogy a jelenlegi part területén Timucuan indián lakosok éltek, illetve a 16. században a spanyolok. 


St. Augustine Light
1874-ben építették ezt az aktív világítótornyot. 

1880-ban azonban elpusztította a tenger. Később bizonyos részeit helyreállították. Manapság számos látogató számol be hangokról és árnyékokról. Két lányról is meséltek, akik a világítótorony előtt álltak.



Castillo de San Marcos 

Az Egyesült Államok legöregebb erődje állítólag számos halott szellemének ad otthont, melyek közül a legromantikusabb történet Señora Dolores Marti, Garcia Marti ezredes feleségének és szerelmének Manuel Abela kapitánynak legendája. 

Az ezredes állítólag annyira feldühödött, amikor tudomására jutott feleségének viszonya, hogy a párt az egyik pincebörtönében a falhoz láncolva, majd a pincét befalazva, tulajdonképpen élve eltemette őket. 
A történetmondók megesküsznek rá, hogy amikor a pincét újra feltárták (az időpont kérdésében már nincs egyetértés), fehér csontokat találtak, amelyek igazolják a történetet és a látogatók által tapasztalható „hátborzongató érzést”.

A vár látogatása során megtudhatjuk, hogy ott soha nem volt börtön és az alvilági hely a lőporraktár egyik aprócska terme volt, amit azért falaztak be, mert túl nedvesnek bizonyult a puskapor számára.



Az említett csontok, amelyeket állítólag itt 1832-ben felfedeztek, valószínűleg állati csontok lehettek a feleségét befalazó ezredes története pedig csak egy mese.
A „hátborzongató érzés” amelyet egyesek tapasztalnak, sokkal inkább a hely hangulatának tulajdonítható.

















 






Hogyan utazd végig takarékosan Floridát?


- A repülő társaságoknál gyűjtött pontjaidat (a mérföldek után) váltsd be. Így akár, összesen 5 USD-ellenében is el tudsz repülni Floridába (USA-n belül).

- Az utazók közül legyen valaki akinek van autója, mert a gépkocsi bérlés nemzetköziként, rendkívül költséges, körülményes. 
Ha nincs credit kártyád, csak debit, akkor nagyjából lehetetlen is, mert a gépjármű bérléssel foglalkozó cégek sem kp-t, sem debit kártyát nem fogadnak el.
Vagy ha nagyon-nagyon nagy a szerencséd, akkor debit káryát igen, de komoly felárral.
Az sem mindegy, hogy aki a gépkocsit bérli hány éves. 
26 év alatti személynek,  majdnem duplájába kerül a gépkocsi bérlés.
Azt is tudni kell, hogy ha a kocsit más is fogja vezetni, akkor arra a személyre/személyekre külön biztosítást kell kötni. 
Akadály lehet még a bérletnél a jogosítvány szerzés helye (pdl. Oregonban nem tudtak kocsit bérelni oregoni jogosítvánnyal). 
A bérleti díj nem biztos, hogy tartalmazza a káresemény bekövetkeztekor a teljes kár átvállalását. Sok esetben van önrész, (ami az USA-ban nem ismer határokat) erre megint csak nagyon oda kell figyelni.

Ha az utazók közül van valakinek gépkocsija, akkor a komoly összegeket lehet megspórolni, hiszen az üzemanyag nem drága. 
Minél többen utaztok, annál kevesebbre jön ki az egy főre jutó üa. ktg.

- Foglalj szállást Airbnb-n. A nagyon egyszerű is lehet szuper, és ha együtt laksz a házigazdákkal nem csak egy jó társaságot nyersz, de segítenek, akár közösen főztök, vagy bevonnak egyéb programokba.
Hannáék laktak olyan helyen, ami kívülről egy sima garázs volt, belülről igaz pici, de tiszta, rendes, fiatalos,  és a célnak tökéletesen megfelelő. Valamint olcsó.
Költséghatékony, ha minél többen szálltok meg egy szobában.

Persze bele lehet futni az Airbn-n is csalókba, meg szélhámosokba, ezért érdemes foglalás előtt elolvasni mások tapasztalatait az adott szálláshelyről.

- Vigyetek minél több élelmet magatokkal, vagy vásároljatok be a helyi áruházban, és főzzetek közösen (egyszerű ételeket). Kerüljétek az éttermet. 

- Gazdálkodjatok okosan!, tanuljatok meg spórolni, beosztani. (utazás előtt, közben, után)
Éljetek egyszerűen, kerüljétek a luxus dolgokat, és ne halmozzatok semmit sem magatok köré feleslegesen.
Legyetek szorgalmasak, dolgozzatok, és ha nem elég vállaljatok be még egy kis túlórát is.(természetesen nem az utazás alatti időre gondolok) 

- Nem fogtok tudni mindent megnézni, amit szeretnétek...ez benne van a pakliban. 
De spórolósan, és behúzott nadrágszíjjal is remekül lehet utazni.

És ami a legfontosabb, hogy láttok és megtapasztaltok egy csomó dolgot, amit sosem láttatok, és sosem tapasztaltatok volna meg, ha nem mentek el erre az útra.


Vissza Portlandbe....
nyárból a télbe....
V. szemeszterből - a VI. szemeszterbe.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése